Program

Szakmai előadások:
Időpont: május 9. (péntek), 10.00-16.30
Helyszín: Hotel Kapitány

10.00-10.30: Drexler Dóra (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKI):
Élőhelyek a hazai szőlőkben – sorközhasznosítás a klímaváltozás tükrében.
10.33-11.00: Dr. Csicsor János (Biopol Kft): A talajtól a mikrobiomig.
11.00-11.30: Tamasek Zoltán (Biotomál): Baktériumok és vírusok elleni védekezés a növényvédelemben
11.30-12.00: Fendrik Zsóka: SIMONIT&SIRCH ITALY: metszés, zöldmunka fizikai megoldások az ESCA védelme érdekében
12.00-13.00: Büfé ebéd
13.00-13.30: Molnár Ákos (HNT, Szőlészeti szekció, elnök): A szőlészet kihívásai a következő évtizedekben
13.30-14.00: Dr. Bene Zsuzsanna: A PIWI szőlőfajtákból készített borok borkémiai jellemzői, a szárazság stressz elleni védekezőképességük vizsgálata
14.00-14.30: Várkonyi Csaba: Méh központú méhészkedés a biodinamikus gazdálkodás részeként.
14.30-15.00: Gál Péter (Agrárminisztérium, Borászati, eredetvédelmi és agrármarketing főosztályvezető): Az eredetvédelem, mint marketing eszköz
15.00-15.30: Lijsternest Servaas Blockeel (Belgium, borász): a fenntartható borászat úttörője
15.30-16.00: Ruben Struyve sommelier La Table de Maxime
16.00-16.30: Kielmayer Krisztián BA, DipWSET: Mitől más a natúr bor és ez hogyan jelenik meg az érzékszerveinkkel?

Részvételi díj: 15.000 Ft/fő, amely tartalmazza kávé, üdítő, ásványvíz fogyasztását az előadások alatt és a büféebédet (Olasz pulykaragu leves, Brokkolikrémleves, Paradicsomos farfalle, Marhapörkölt galuskával, Rántott szelet édesburgonya hasábbal, Tengeri sügérfilé Bearni mártással, krokettel, Roston sült csirkemell, tejszínes gombamártással, zöldséges rizzsel, Saláták, Savanyúságok, Koktéldesszertek, Gyümölcsbüfé)

Jegyvásárlás: kizárólag elővételben online: www.eznatur.hu/jegyvasarlas

Szarvasgomba előadás, kutyás keresés bemutató, kóstoló:
Időpont: május 10. (szombat), 10.00-16.00

10.00-11.00: Csorbainé Dr. Gógán Andrea (Kutató, szarvasgombatermesztési szakértő) és Érsek Gergely (Érsek Éden tulajdonos, chef): Szarvasgomba előadás, helyszín: Püspöki Palota Kávézója
11.00-11.30: Tüttő Péter, Szarvasgombász: kutyás szavasgomba keresés bemutató, helyszín: Püspöki Palota kertje
11.30-16.00: Érsek Gergely: Szarvasgomba kóstoló, helyszín: Püspöki Palota Barokk konyha
Minden, amit a szarvasgombáról tudni érdemes: kultúra, történet, gyűjtés, helyes tárolás és felhasználás.  A szarvasgomba ültetvény vagy erdő környezetkímélő előnyei, avagy nagyszerű alternatíva egy földterület hasznosítására.
A programot a www.szarvasgombatermeszto.hu; a www.ersekeden.hu együttműködésével valósítjuk meg.
A program ingyenes!

Kádárbemutató, hordó összeégetés:
Időpont: május 10. (szombat), 16.00-17.00
Helyszín: Püspöki Palota udvara

A programot a Várda&Stockinger Fassbinderei Kft. együttműködésével valósítjuk meg.
A program ingyenes!

Sétáló bor és pezsgőbemutató:
Időpont: május 10. (szombat), 15.00-20.00
Helyszín: Püspöki Palota

15.00: Megnyitó           

Résztvevő borászatok:

Szlovákia:
Geönczeöl Pince (Garamkövesd), Kasnyik Borászat (Kürt), Kövesd (Garamkövesd), Sütő Zsolt – Strekov 1075 (Kürt), Slobodne Misha (Kürt), Nagy Philip (Kürt), ORGANICWINE (Strekov), Tamasek Családi Pince (Kürt)

Szerbia:
Maurer Oszkár (Szerémség), SAGMEISTER Winery (Magyarkanizsa)

Románia:
Yanka Winery (Érmellék)

Magyarország:
Abeles (Somló, Sümeg), Balog Árpád-Rp Winery (Csongrád-Bokros), Baráth Borműhely (Somló), Barcza Pincészet (Somló), BENCZE BIRTOK (Szent György-hegy), Bóka Birtok (Pálfa), Capári Borászat (Sümeg), Csetvei Pince (Mór), Egly Márk (Sümeg), Eric Slooten Eden Wine (Mátra), Grál Borpince (Gyönk), Homoky Dorka (Tállya), Horst Hummel (Villány), Juhász Milán (Szekszárd), Karner Wines (Mátra), Kovács Barnabás Biovitis (Szent György-hegy), Kristinus borbirtok (Kéthely), Levente Pince (Mátra),  Losonci pince (Mátra),  Páger Pince (Mátra), Palya Wines (Mátra), PANK (Köveskál), Pap Wines (Szent György-hegy), Pálffy Pince (Köveskál), Pécseli Pince (Etyek-Budai borvidék), Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk), Somló Kincse Kézműves Kispince (Somló), Spontán pince (Mór), Sziegl Pince (Hajós), Lakatos Bálint Csalakatospince (Eger), TA Takács birtok (Szent György-hegy), Tomcsányi Családi Birtok (Somló), Tóth Pince (Sümeg), Turay Pince (Baj), Unger Bormanufaktúra (Kőszeg), Vaskapu Kastély Pince (Mohács), Vincze Tamás (Sárospatak), Wassmann Pince (Villány), Weingartner Olivér (Somló)

Részvételi díj: 15.000 Ft/fő

Jegyvásárlás: kizárólag elővételben online: www.eznatur.hu/jegyvasarlas


Mesterkurzusok


Egly Márk – Légli Attila mesterkurzus
Időpont: május 10. (szombat) 17.30 – 19.00
Helyszín: Püspöki Palota Pince

Természetes bor, pezsgő, amfora.

Sümeg, a natúr bor hazája. Mitől különleges és hogy működik a sümegi eredetvédelem?

Hogyan jött létre, mitől lett teljesen egyedülálló a Sümeg OEM Magyarországon?

Elsőkézből az alapbor erjesztéshez használt amforákkal felhasználói és gyártó tapasztalatok.

Közben Sümeg Várhegy Pezsgő és Narancsbor kóstoló:

Borsor:
2019 Egly Várhegy pezsgő
2021 Egly Várhegy Pezsgő
2022 Egly Várhegy Pezsgő
2024 Egly Narancsbor
2021 Egly Petnat
2024 Egly Petnat

Részvételi díj: 20.000 /fő

Jegyvásárlás: kizárólag elővételben online: www.eznatur.hu/jegyvasarlas

A Mesterkurzust minimum 10 fő jelentkezése esetén tartjuk meg, maximális létszám 25 fő.


Fendrik Zsóka Mesterkurzus
Időpont: május 10. (szombat), 16.00 – 17.30
Helyszín: Püspöki Palota Kávézó

Kis olasz borvidékek egyedi termőtájjal

Három olasz borvidék, amelyek nagyszerüsége az egyedi termőtájban rejlik: Carso, Collio, Valtellina. Helyi szőlőfajták, kihívásokkal teli időjárás, óriási emberi munka igény, elképesztő teraszok, változatos talajok. Az aprónak mondható borvidékeket 2-2 különböző stílusban dolgozó termelőkön keresztül mutatjuk be. A borászok célja azonban mindig közös: a borvidék kiemelése.

Borsor:
Radovic – Marmor 2023 (Vitovska), Carso
Vodopivec – Vitovska 2019, Carso (vagyr Skerk – Malvazija 2018.)
Nikolas – Grande Waldo 2021 (Malvasia, Friulano), Collio
Damijan – Nekaj 2019 (Tokai Friulano), Collio
Dirupi – Olè Rosso di Valtellina DOC 2023, (Chiavennesca\Nebbiolo), Valtellina
Pizzo Coca – ‘Rino’ Valtellina Superiore DOCG 2021, (Chiavennesca\Nebbiolo) Valtellina

Részvételi díj: 20.000 /fő

Jegyvásárlás: kizárólag elővételben online: www.eznatur.hu/jegyvasarlas

A Mesterkurzust minimum 10 fő jelentkezése esetén tartjuk meg, maximális létszám 25 fő.

Hermann Tamás mesterkurzus
Időpont: május 10. (szombat), 13.00 – 14.30
Helyszín: Püspöki Palota Kávézó

Halimba Crystal cégbemutató pohárteszt, közben: pezsgőspohárban pet-nat: Claus Preisinger st-laurent ancestral 2022.

Borkóstoló 3 fehér és 3 vörös bor, 2 féle pohárban

    1. Fehér borok:
      1. Franciaország: Les Errances Baignade 2023 Chenin Blanc 
      2. Ausztria: Zillinger Velue Grüner Veltliner 2022 
      3. Szerbia: Maurer Mézes Fehér 2021 (amfórás) 
    2. Fehér poharak:
      1. https://www.halimba-crystal.com/halimba-elegance-feherboros-300-ml-1750         
      2. https://www.halimba-crystal.com/halimba-adele-feherboros-pohar-580-ml
    3. Vörös borok:
      1. Franciaország: Les Frères Soulier La Clastre 2058 NV Syrah-Tempranillo rosé 
      2. Szlovákia: Kövesd Dunaj 2022, Dunaj 
      3. Spanyolország: Clos Lentiscus Kikiriki Black 2019, Tempranillo, Carignan 
    4. Vörös poharak:
      1. https://www.halimba-crystal.com/halimba-lyra-vorosboros-500-ml-1770
      2. https://www.halimba-crystal.com/halimba-lyra-vorosboros-pohar-810-ml

Részvételi díj: 20.000 /fő

Jegyvásárlás: kizárólag elővételben online: www.eznatur.hu/jegyvasarlas

A Mesterkurzust minimum 10 fő jelentkezése esetén tartjuk meg, maximális létszám 25 fő.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!