Az Ez Natúr egyik meglepetés programja: minden, amit a szarvasgombáról tudni érdemes: kultúra, történet, gyűjtés, helyes tárolás és felhasználás. A szarvasgomba ültetvény vagy erdő környezetkímélő előnyei, avagy nagyszerű alternatíva egy földterület hasznosítására.
Kérlek, kezdjük egy rövid bemutatkozással:
Érsek Gergely vagyok, az Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtok tulajdonosa. Az iskola elvégzése után egyszerre külföldre kerültem és Chef pozícióban dolgoztam 23 évet.
Hogyan került kapcsolatba a szarvasgombával?
A szarvasgombával egy korábbi munkahelyemen ismerkedtem meg, azonnal rabul ejtett és 20 éve napi szintem dolgozok vele. Ez idő alatt megfelelő tapasztalatot szereztem a különféle szarvasgomba fajok használatáról a gasztronómiában.
Mit tudhatunk az Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtokról?
13 évvel ezelőtt létrehoztam közel 3 hektáros szarvasgomba ültetvényem első parcelláját, ami azóta, hosszas kutató munka eredményeként már több szarvasgomba fajnak is otthont ad és mára Magyarország egyik referencia ültetvénnyé nőtte ki magát.
És hogyan kapcsolódik ehhez a gasztronómia?
Fő profilunk azonban túlmutat a megtermelt szarvasgomba eladásán, izgalmas, tematikus élményprogramokat rendezünk a birtokon emelt szintű gasztronómiaval fűszerezve, a szarvasgombára hangolva, mindezt autentikus környezetben, a szarvasgombát termő parcellákkal körülvett látványkonyhás gasztro színpadon.
Munkánk egyik legnagyobb elismerése, hogy a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) ” az Év Vállalkozója” Díjjal tüntetett ki. Ez óriási elismerés számunkra és egyben felelősség, valamint garancia a minőségre és szakmaiságra.
Miről lesz szó az előadásában?
A szarvasgomba kultúra eredete, mai helyzete. Szarvasgomba fajok felsorolása. Szarvasgomba gyűjtése, tárolása, felhasználása. Egy szarvasgomba ültetvény jótékony hatása a környezetre, előnyei egy általános terménnyel szemben.
Köszönjük Gergely, kíváncsian várjuk az előadást!
Szarvasgomba előadás, kutyás keresés bemutató, kóstoló:
Időpont: május 10. (szombat), 10.00-16.00
10.00-11.00: Csorbainé Dr. Gógán Andrea (Kutató, szarvasgombatermesztési szakértő) és Érsek Gergely (Érsek Éden tulajdonos, chef): Szarvasgomba előadás, helyszín: Püspöki Palota Kávézója
11.00-11.30: Tüttő Péter, Szarvasgombász: kutyás szavasgomba keresés bemutató, helyszín: Püspöki Palota kertje
11.30-16.00: Érsek Gergely: Szarvasgomba kóstoló, helyszín: Püspöki Palota Barokk konyha
Minden, amit a szarvasgombáról tudni érdemes: kultúra, történet, gyűjtés, helyes tárolás és felhasználás. A szarvasgomba ültetvény vagy erdő környezetkímélő előnyei, avagy nagyszerű alternatíva egy földterület hasznosítására.
A programot a www.szarvasgombatermeszto.hu; a www.ersekeden.hu együttműködésével valósítjuk meg.
A program ingyenes!