Bene Zsuzsanna (PhD, egyetemi docens, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) május 9-én (pénteken) 13.30 és 14.00 között tart előadást az EzNatúr Sümeg szakmai rendezvényén a Hotel Kapitányban. Zsuzsannát előadása tartalmáról kérdeztük
Mi az előadásod fő témája?
A betegségeknek ellenálló, úgynevezett PiWi (Pilzwiderstandsfähigen-Sorten), vagy FRGV (fungal-resistant grapevine) -szőlőfajták az elmúlt évtizedekben nemesített szőlőfajták, klasszikus szőlőnemesítéssel hozták létre Vitis fajok keresztezésével.
Röviden összefoglalva, mit érdemes tudni ezekről a szőlőfajtákról?
Sokan tekintenek úgy rájuk, hogy a jövő borainak alapanyagai, mert művelésük lényegesen fenntarthatóbb a hagyományos szőlőfajtákkal összehasonlítva, kevesebb permetezés és vegyszerhasználat mellett ellenállnak a különböző gombabetegségeknek, így kisebb talajterhelést jelentenek, fokozottabb környezetvédelmet biztosítanak. Ezeknél a szőlőfajtáknál a védekező mechanizmusukban a vezikuláris növényi transzport génjei erőteljesebb hatással működnek: ER – Golgi – ER; az ún. klatrin bevonatú vezikulák (CCVs) kibocsájtása magasabb gombatámadás esetén, a szőlőlevél fonákján lévő légzőnyílások bezáródnak, így a gomba nem tud behatolni a növénybe.
Mi indokolja a témaválasztásod fontosságát?
Kevés ismeretanyag áll rendelkezésre, hogy a szárazságstressznek hogyan tudnak ellenállni, mekkora Ca-tartalommal rendelkeznek a belőlük készített borok, továbbá milyen biokémiai jellemzőik vannak és mennyire speciális az aromaösszetételük.
Milyen gyakorlati tapasztalatokat ismerhetünk meg az előadásodból?
Az előadásomban annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatom be, amelynek során a 2023-as évjáratból származó, bioművelésű Borsmenta, Solaris, Hibernal, Muscaris, Souvignon gris szőlőfajtákból készített borok savösszetételében (almasav, borkősav, tejsav, glükonsav), pH-értékében és illósavtartalmában mutatkozó különbségeket vizsgálom, az összes polifenol tartalom, K és Ca mennyiségek alakulása kerül összehasonlításra és hogy GC-MS HS-SPME gázkromatográfia-tömegspektrometria gőztéranalízis szilárd fázisú mikroextrakciós eljárással milyen sajátos aromaösszetétel detektálható.
Kedves Zsuzsanna, tisztelettel köszönjük, hogy előadásoddal hozzájárulsz az EzNatúr Sümeg rendezvény szakmai súlyához!
Bene Zsuzsanna (PhD, egyetemi docens, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) május 9-én (pénteken) 14.30 és 15.00 között tart előadást az EzNatúr Sümeg szakmai rendezvényén a Hotel Kapitányban.
Előadásának címe: a PIWI szőlőfajtákból készített borok borkémiai jellemzői, a szárazság stressz elleni védekezőképességük vizsgálata
…. a PiWi szőlőfajtákrasokan úgy tekintenek, hogy a jövő borainak alapanyagai, mert művelésük lényegesen fenntarthatóbb a hagyományos szőlőfajtákkal összehasonlítva, kevesebb permetezés és vegyszerhasználat mellett ellenállnak a különböző gombabetegségeknek, így kisebb talajterhelést jelentenek, fokozottabb környezetvédelmet biztosítanak….